Wednesday, November 30, 2005

Archeologie van het internet

Hoe zag de website van Philips eruit in 1998? Wist je dat nieuwssite Nu in 2000 Pim Fortuyn als columnist had? Wie archeologie wil beoefenen zonder vieze handen te krijgen, kan het internet als studie-object kiezen. Bezoek hiervoor de Way Back Machine. Hier zijn vanaf 1996 miljoenen pagina's opgeslagen, niet altijd met afbeeldingen, maar toch zodanig dat ze een goede indruk geven van wat er

Friday, November 25, 2005

De wereld in cijfers

"Een kettingzaag is even vervuilend als een auto die 320 km per uur rijdt." Of: "Kans op ziekte door het eten van een met salmonella besmet rauw ei: ongeveer 1 op 10.000." Al enkele jaren versturen de makers van de website 'Cijfers liegen niet' dagelijks een e-mailbericht aan hun abonnees met een weetje over de wereld. Elk weetje bevat een cijfer: een gemiddelde, een getal dat in onderzoek wordt genoemd enzovoort. Op de website is een archief beschikbaar op thema. Verder voor de liefhebbers: wallpapers, e-cards, een kwisje… Aanmelden is gratis.

Wednesday, November 23, 2005

Lang leve de liefde

Wie inspiratie zoekt op het gebied van de liefde, kan wellicht een bezoekje brengen aan de website Liefdesgedicht, een initiatief van relatiebemiddelingsbureau Interduo. Er staan ruim 1700 gedichten van amateurdichters op, onderverdeeld in zo'n veertig categorieën. De website is op trefwoord te doorzoeken via een zoekmachine. Lezers kunnen de gedichten beoordelen met een rapportcijfer. Zo krijgt elk gedicht een gemiddeld cijfer. De beste gedichten - volgens de bezoekers - staan in een top 25. De gedichten kunnen ook nog verstuurd worden als elektronische ansichtkaart.

Kijkonderzoek

Op de website van de Stichting Kijkonderzoek zijn recente onderzoeksgegevens te vinden, zoals een top 100 van de best bekeken programma's over het afgelopen jaar en de voorbije maand en week. Recente kijkcijfers worden per zender gepresenteerd. Een voorbeeldje van wat er zoal te vinden is: sport en het NOS Journaal scoren traditioneel hoog in de onderzoeken van de stichting. In de top 100 over 2004 voeren zelfs zeven EK-voetbalwedstrijden de ranglijsten aan. Ook wordt op de website uitgelegd hoe het kijkonderzoek precies werkt.

Boeiende gedachten

"Zodra ik een lachende jogger zie, zal ik overwegen te gaan joggen." (Rivers) Of: "Verbeelding is belangrijker dan kennis." (Einstein). Interessante of geestige gedachten van de groten der aarde staan op de citatenpagina Quotationspage. Zoek op trefwoord, lees de citaten van de dag of blader langs de meer dan 2500 namen in het archief. In het Engels.

Peuterpret

Kinderen kruipen op steeds jongere leeftijd achter de computer. Er valt dan ook steeds meer te beleven, ook voor de peuter. Zo heeft elk zichzelf respecterend kindertelevisieprogramma een website met eenvoudige, educatieve spelletjes. Dankzij de Flash-animatietechniek hoeft de bezoeker hiervoor niet eerst een programma te downloaden: direct spelen dus. Veel speelplezier bieden bijvoorbeeld de websites van Zappflat en De wereld is mooi. Een aanrader is 'Boohbah', een website van Ragdoll, producent van programma's uit onder andere KRO's Kindertijd.

Gezoute meningen

Wie zijn toch die mensen die in enquêtes aangeven geen mening te hebben? Het zijn in elk geval niet de bezoekers van de website Discussie.nl, een initiatief van de NCRV. "De Geus neemt ons allemaal bij de neus." En: "Wie gelooft dat Wilders zijn woorden waar kan maken, maakt zichzelf wat wijs." Zo gaat het eraan toe: niet altijd even genuanceerd, wel nu en dan vermakelijk. Wat te denken van deze: "Discussies op het internet zijn tamelijk zinloos."

Ontstressen

Onder leiding van Sjors uit de bekende soepreclame leer je op 'Nu even niet' hoe je om kunt gaan met stress. Leuk zijn de berichten voor je voice mail, ingesproken door Sjors: "This is your mental coach (…). Spit it out na de beep." Door de grote hoeveelheid informatie is deze website minder geschikt voor wie aan 'infostress' lijdt. Overigens zit niet de soepfabrikant achter de website, maar het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid.

Geheugen van Nederland

Grasduinen in de geschiedenis, kunst en cultuur van ons land kan in Het Geheugen van Nederland, een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Op de website veel tekst-, geluid- en beeldmateriaal, zoals schilderijen, prenten, affiches, brochures en films. Verder een aantal zogenaamde 'goodies', zoals screensavers en spelletjes. Leuk zijn bijvoorbeeld de pagina's over straatzangers en 150 jaar reclame. De frisse vormgeving en handige navigatie maken het surfgenot compleet.

Spaghetti-oogst

Op 1 april 1957 zond de BBC een documentaire uit over de vroege oogst van spaghetti in Zwitserland, met beelden van plukkende boeren ter plaatse. Vele kijkers belden naar de BBC met de vraag hoe ze zelf spaghetti konden kweken. Het antwoord van de telefoniste: "Plaats een spaghetti-sliert in een potje tomatensaus en hoop er het beste van." Deze en 99 andere geslaagde 1-april-grappen staan in het virtuele Museum of Hoaxes. Kies 'Hoax Galleries', gevolgd door 'Top 100 April Fools'. Of blader op deze website door de andere sterke verhalen. In het Engels.

Niets dan de waarheid

Geestige nieuwsberichtjes, foto's met satirische onderschriften, oneliners als "Er was geen kip bij de Olympische kampioenschappen hongerlijden in Anorexia"... de weblog Warme woorden biedt al jarenlang bijna dagelijks een paar minuutjes glimlachjes en vertier. Het veelzeggende motto van de website is geleend van Multatuli: "Misschien is niets geheel waar, en zelfs dàt niet." De maker heeft geen last van een groot ego: nergens is informatie over hem of haar te vinden. De bezoekersaantallen van de website - zo'n twintig per dag - zijn onterecht laag.

Kijken als het uitkomt

Reclame, een telefoontje, de kinderen die niet kunnen slapen… ongestoord televisie kijken is veel mensen zelden gegund. Wie breedband internet heeft, heeft de oplossing bij de hand: de website 'Tv op je PC' biedt een selectie aan van het aanbod aan televisieprogramma's dat via internet op aanvraag ('on demand') wordt aangeboden. Het aanbod kent meer dan duizend titels: van de actualiteit van het Journaal tot cabaret van Lennette van Dongen en van 'Keuringsdienst van Waarde' tot 'Dit was het nieuws'.

Stormgasme

Drie Amerikaanse meteorologen die helemaal uit hun dak gaan als de weergoden dat ook doen, zetten in 2001 de website Stormgasm op. Het trio jaagt achter tornados, eiergrote hagelstenen, donder en bliksem en adembenemende regenbogen. Dat dat mooie plaatjes oplevert, blijkt uit het foto-album op de website. Videomateriaal is er ook: korte filmpjes met spectaculaire beelden. Wie meer wil, kan videobanden bestellen.

De wereld in 100 beelden

Hoe ziet onze wereld er op dit moment uit? De website 10 x 10 probeert daar een antwoord op te geven door elk uur een lijst van honderd woorden en een rooster van 10 bij 10 foto's te presenteren. De website zoekt hiervoor prominent geplaatste foto's en veelgebruikte woorden, momenteel uit drie nieuwsbronnen: Reuters, BBC Word Edition en de New York Times. Klikken op een foto of woord resulteert in een lijstje met links naar relevante artikelen. Een aardig initiatief dat nog interessanter zou worden als de lijst met bronnen zou worden uitgebreid.

Filmpjes met Lego

Als je geen dure acteurs kunt betalen, kun je altijd nog films maken met het speelgoed uit je jeugd. Dat is de gedachte achter Go Lego, een website waarop geestige en artistieke animatiefilms worden getoond met Lego-figuurtjes als hoofdrolspelers. Het laatste project van de makers is een zwart-wit film rond het gedicht 'Totentanz' van Johann Wolfgang von Goethe. De filmpes worden aangeboden in verschillende formaten, waaronder Real Media en MPEG4.

Geluk en wijsheid

Twee liefhebbers van gezelschapsspellen delen hun passie met de wereld op de website Spellengek. De website maakt bezoekers wegwijs in het woud van bord-, kaart- en andere spellen. Beschrijvingen en waarderingen van bijna driehonderd oude en nieuwe spellen vormen de basis. Daarnaast is er een top 5, waarin we onder andere kunnen lezen dat het bordspel Carcassonne "hard op weg is naar een klassieke status". Onbetwiste topper volgens de website is echter nog altijd Kolonisten van Catan.