Monday, January 30, 2006

De beste schaatser

Zou Eric Heiden als hij wat later geboren zou zijn onze Rintje Ritsma in zijn topjaren verslagen hebben? En Ard Schenk? De wetenschappers van de Vakgroep Econometrie van de Rijksuniversiteit Groningen zijn gefascineerd geraakt door deze vraag. Ze filterden tijdgebonden zaken als techniek en trainingsmethoden weg uit de resultaten van een groot aantal schaatswedstrijden en kwamen zo tot een aantal lijsten waarin oude helden van het ijs op een eerlijke manier met hedendaagse kanjers vergeleken worden.

Zo werkt het…

Het lijkt zo gewoon: een punaise. Wie onverhoopt niet weet hoe het kleinood werkt, kan terecht op 'De Gebruiksaanwijzingen', een hilarische website waarop in tekst en beeld staat uitgelegd hoe alledaagse voorwerpen gebruikt moeten worden. In het assortiment bevinden zich de gum, de kurkentrekker, de gieter en de zaag… "U moet de punt van de punaise tegen het vel papier zetten en er daarna zachtjes op drukken. Bij dikkere materialen is het beter om wat harder te drukken." Of: "de banaan is een eetbaar voorwerp en is dus eenmalig te gebruiken."

Google News in het Nederlands

Hij bestond al geruime tijd voor de Engelstalige media, maar is er nu ook in het Nederlands: Google Nieuws. Op de website worden berichten van meer dan 400 Nederlandse nieuwsbronnen over de hele wereld getoond en doorzoekbaar gemaakt met trefwoorden (probeer eens: vogelgriep, Turijn, Wall Street). De meest actuele berichten komen daarbij bovenaan te staan. De onderwerpenlijst wordt elk kwartier bijgewerkt. Veelgebruikte zoekwoorden kunnen als vaste knop toegevoegd worden aan een gepersonaliseerde versie van de homepage.

Themaradio voor kids

Internet is hèt medium van de themakanalen. Zo is Studio 100, producent van populair entertainment voor kinderen als K3, Kabouter Plop en Samson & Gert, gestart met een eigen online radiozender: Bem Bem. Behalve muziek van artiesten uit de eigen stal en andere populaire kinderpop is er ook elke avond om 18.30 uur een verhaaltje voor het slapen gaan. Er is ook een 'piratenzender' ingebouwd: een show rond Piet Piraat.

Saturday, January 28, 2006

Tekenzoeken

Een grote rode stip levert een aardbei op, een boom een boom en een huis... een dame in een zwarte jurk. Perfect is het nog niet, maar het idee achter Retrievr is boeiend: teken een plaatje en deze zoekmachine gaat op zoek naar een foto waarin de gekozen lijnen en kleuren te zien zijn. Wat alvast goed werkt: tekenen met alleen zwart levert voornamelijk zwart-wit foto’s op. Deze experimentele website zoekt uitsluitend in Flickr, een van de grootste fotodatabanken op het internet.

Studie kiezen

Het is altijd weer een hele tour als scholieren en studenten zich weer gaan oriënteren op wat ze volgend jaar gaan doen: communicatie, verpleegkunde... of toch maar iets met technologie? Studenten Yvo Schaap en Gijs Halm bedachten een website die behulpzaam kan zijn bij het keuzeproces: kiesjestudie.nl. Deze website geeft gemakkelijk toegankelijke informatie over studies, zoals inhoud, beoordelingen en open dagen. Er is ook een test die een studie-advies biedt op basis van het beantwoorden van enkele vragen.

Handsfree surfen

In de auto of in de trein internetten? Dat is lastig. Maar voor 80 cent per minuut kan het... en nog handsfree ook. Je geeft je opdrachten gewoon door aan een butler. Dat is de gedachte achter de nieuwe dienst 0900BOBDEBUTLER: bel het nummer en de persoon aan de andere kant van de lijn gaat voor je het internet op om een boek te bestellen, een e-mailbericht te versturen, informatie te zoeken over de persoon waarmee je straks een afspraak hebt enzvoort. Klinkt als een grote luxe. Is het ook.

Monday, January 23, 2006

Ujiko

Een nieuwe zoekmachine... is daar nog wel plaats voor naast het immens populaire Google? Je moet in elk geval iets bijzonders doen, vonden de makers van Ujiko.com. Deze zoekmachine biedt enkele opties die Google niet biedt. Zo kunnen gebruikers feedback geven op de resultaten, die per gebruiker wordt verwerkt. Gevolg: hoe langer je met Ujiko werkt, hoe passender de resultaten. Door de site te gebruiken verzamel je punten, die je kunt inwisselen voor extraatjes, zoals extra mooie weergaven van de cirkelvorm, waarin Ujiko de resultaten toont.

Saturday, January 21, 2006

De juridische kant van bloggen

Ben ik aansprakelijk voor reacties op mijn weblog? Hoeveel mag ik citeren? Mag ik bloggen over mijn werk? Valt wat ik zelf schrijf onder het auteursrecht? Een blogger heeft te maken met een wirwar aan wetten en juridische regels voor zijn weblog. Auteursrecht, aansprakelijkheid, smaad en belediging: al deze juridische kwesties bevatten valkuilen waar je tijdens het bloggen in kunt belanden.

Arnoud Engelfriet heeft op zijn site Ius mentis een serie artikelen gepubliceerd met de antwoorden op de meest voorkomende juridische vragen over bloggen.

Tuesday, January 10, 2006

Leren in de file

Het gesproken woord op internet wint snel terrein. Er komen steeds meer podcasts beschikbaar die informatie bieden in audioformaat, te beluisteren op de MP3-speler of te branden op cd. Time2Learn ziet het gat in de markt en komt met leerzame uitzendingen over onderwerpen als geschiedenis, psychologie en religies. De bestanden zijn tegen betaling te downloaden, maar om kennis te maken met het product is er een aantal gratis lessen beschikbaar. Leren kan nu ook, in de file, tijdens een fietstochtje of met de ogen dicht op de bank…

Sneeuw

Het is de vraag of het ooit nog eens echt zal gaan winteren in Nederland. Elfstedentochten, koek en zopie en dikke pakken sneeuw lijken langzamerhand tot de categorie 'nostalgie' te horen. Jammer, want de winter brengt veel moois. Kijk maar eens naar de prachtige foto’s van sneeuwkristallen op Snowcrystals.com. Deze Engelstalige website biedt bij deze beelden boeiende uitleg over bevroren water in al haar vormen. Letterlijk en figuurlijk schitterend.

Saturday, January 07, 2006

Educatieve zoekmachine

Kennisnet, de internetorganisatie voor het onderwijs en de Nederlandse bibliotheken verzorgen al enige jaren een eigen zoekmachine. Davindi geeft zorgvuldig gescreende resultaten. Wie op zoek is naar betrouwbare, voornamelijk Nederlandstalige informatie kan prima aan de slag met deze zoekmachine. Desgewenst kan onder andere op doelgroep gezocht worden (basisonderwijs, voortgezet onderwijs enzovoort) of op type resultaat (audio, video).

Thursday, January 05, 2006

Knagende vragen

Drinken vissen eigenlijk water? Waarom geeft rode wijn zwarte aanslag in de mond? Hadden Adam en Eva navels? Waarom lijmt de lijm in een tube het dopje niet direct vast? We beschouwen veel zaken als vanzelfsprekend. Juist dat feit levert dit soort fantastische vragen op... maar is er ook een antwoord?

De Engelse krant The Guardian heeft al ruim vijftien jaar de rubriek Notes & Queries waarin lezers en redacteuren dit soort vragen in de groep gooien. Een Nederlandstalige variant is de rubriek Knagende vragen uit het weekblad Intermediair.

Wednesday, January 04, 2006

Op zoek naar muziek?

Teksten, akkoorden, informatie over cd's, streaming radio, een biografie, legaal te downloaden muziek en zelfs volksliederen van over de hele wereld... je vindt het allemaal via Looking for music?, een website met zoekboxjes die snel en gemakkelijk toegang bieden tot de beste databases rond muziek op het internet.

Monday, January 02, 2006

Volksliederen

Hoeveel regels van het Wilhelmus ken jij? Poets je kennis eens op door een bezoekje te brengen aan de website National Anthems. Er is informatie te vinden over de geschiedenis en achtergronden van zo'n 400 volksliederen van over de hele wereld, met teksten en muziek. Al browsend ontdek je bijvoorbeeld wat het volkslied van het post-Saddamse Irak en is dat de Nederlandse Antillen naast het Wilhelmus nog eigen volksliederen hebben voor speciale gelegenheden.

Sunday, January 01, 2006

Taalpuristen

Met het recent gehouden Nationaal dictee en felle discussies in de media over de nieuwe spelling, staat correct taalgebruik weer volop in de belangstelling. Terecht, want er worden nogal wat fouten gemaakt: vacatures voor dikwandige cv-monteurs, aanbiedingen voor snitsels en verhandelingen over indentiteit zijn aan de orde van dag. Gelukkig houden de Taalpuristen de Nederlandse taalgebruiker scherp. Leuke voorbeelden van alledaagse taalfouten met kritisch commentaar.

Parkeren bij de trein

Soms is het handig een lange reis deels met de eigen auto, deels met het openbaar vervoer te doen. Die gedachte inspireerde OV9292 tot een voorlopig nog experimentele website: P+R-planner. De bezoeker tikt de postcodes van de vertrek- en aankomstlocatie, waarna hij suggesties voor de reis krijgt, met als overstapplaats tussen auto en trein een P+R-terrein. Voor het gedeelte met de auto is er een kaartje met gedetailleerde routebeschrijving, voor het openbaar vervoer een reisschema. Zelfs voor het laatste stukje te voet is een kaartje en beschrijving beschikbaar.

Dunglish

Weet je wat oud-premier Van Agt bedoelde met 'I can stand my little man'? Het is de letterlijk vertaling van 'Ik kan mijn mannetje staan' en het is een gebrekkige vorm van Engels die wel Dunglish (Dutch English) wordt genoemd. Een kritisch vertaalbureau houdt de ogen open in de Nederlandse straten en media en maakt er een geestige weblog van: Dunglish.nl. De middenstand blijkt een veelpleger ('internetschop', batterijen van het type 'penlaats'). Lees zeker meer dan een bericht, want "Who says A, must say the rest of the alphabet".

Muziekencyclopedie

Wie wegwijs wil raken in de wereld van de klassieke muziek kan natuurlijk in de bibliotheek een boek uitzoeken. Maar het kan nog leerzamer. De website Klassieke Muziekgids biedt zeer uitgebreide informatie over 1503 componisten, veelal voorzien van korte geluidsfragmenten. Van Mozart hoor je de 41e symfonie, van Beethoven de fantasie voor piano, koor en orkest enzovoort. Bijzonder: van veel overleden componisten is een foto van het graf beschikbaar. De navigatie van de website is helaas niet erg doordacht.