Friday, April 07, 2006

Boeiende hobby

Het verzamelen van menukaartjes vanaf 1898, borduren op cd of een collectie handboeien… mensen houden er boeiende, soms vreemde hobby’s op na. Wil Goedhart biedt al deze hobby’isten een podium op ‘Moet je kijken’. Elke hobby’ist presenteert zich met een beknopte tekst en in de meeste gevallen enig fotomateriaal. Leuke website om inspiratie op te doen. Een cursus in het ontwerpen van websites zou aan de maker overigens wel besteed zijn.

Webcams

Eenvoudige camera’s op een vaste plek die hun beelden naar het internet sturen: ze heten webcams en je vindt ze overal. Maar waar dan? De Belgische internetter Robin Heymans verzamelt ze op zijn zeer overzichtelijke website. Zoeken kan op continent en dan op land, op populaire, goed beoordeelde of nieuwe webcams. De beelden worden getoond in een centraal op de pagina geplaatst kader.

Netwerken

Zaken doe je tegenwoordig vooral door veel te netwerken. Internet kan daarbij hulp bieden. Waar via Hyves vooral voor de lol wordt genetwerkt, vind je de meer doelgerichte netwerkers op de Open Business Club. Na aanmelding maak je een profiel aan met vooral veel relevante trefwoorden, zodat andere leden je gemakkelijk kunnen vinden.

Misdaad in kaart

Woon je in een veilige omgeving, waar (bijna) nooit wat gebeurt of moet je elke dag voor je leven vrezen? Controleer het zelf op Misdaadkaart.nl. Deze website combineert geografische informatie van Google Maps met berichten van alle Nederlandse hulpdiensten. Na het intikken van een plaatsnaam of postcode, laat de website een kaartje zien van de omgeving met daarop geprojecteerd icoontjes voor verschillende incidenten, zoals brand, diefstal of moord. Ook recente verkeerscontroles worden getoond.

Online idols

Het tv-programma Idols heeft sinds enige tijd een online concurrent: Google Idols. Er zijn een paar verschillen: er wordt niet live gezongen, maar geplaybackt; de cameramensen zijn geen professionals, maar amateurs (soms worden zelfs webcams gebruikt) en de decors zijn vaak gewone huiskamers, zonder de glamour van de Idols-studio. En de jury? Dat is de bezoeker van de site. Allemaal lekker kneuterig en erg grappig. Bekijk bijvoorbeeld eens de clips van de Nederlandse meiden Pomme en Kelly.

Wednesday, April 05, 2006

Proefjes

Hoogleraar natuurkunde Robbert Dijkgraaf en vier studenten van de Universiteit van Amsterdam startten in 2004 de website Proefjes.nl om kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met scheikunde, natuurkunde en biologie. De website bevat instructies voor eenvoudige proefjes, die thuis gedaan kunnen worden. Elk proefje is opgezet rond een vraag die je in het dagelijks leven tegen zou kunnen komen. Hoe weet je of een ei rauw is of gekookt? Hoe maak je zelf een regenboog? Kun je rijst met je stem laten dansen? Alle proefjes worden helder en in overzichtelijke stappen uitgelegd. Bij elk proefje is een werkblad en antwoordblad beschikbaar. Van een aantal proefjes zijn filmpjes voorhanden in Real Player-formaat. Het betreft uitzendingen van de VPRO-serie ‘Proefjes’ die vorig jaar op televisie te zien was.