Thursday, June 29, 2006

Vogels

Hoe gaat het met de wulp? En met de aalscholver en de blauwe reiger? SOVON Vogelonderzoek Nederland verzamelt gegevens over de vogelstand. Sinds vorige week presenteert de organisatie de gegevens op haar website. Per vogelsoort kun je gegevens opvragen over het actuele aantal broedvogels, doortrekkers en wintergasten en over veranderingen in aantallen in de tijd. Iedereen kan meewerken aan de website. Zo kun je het via een formulier melden als je een dode vogel aantreft.

Geknipt

Een pasgeboren baby van 115 kilogram, pizza’s voor de halve prijs (behalve op pizzadag) en een loodgieter die zijn broekje te buiten gaat... Een gepensioneerd spoorwegambtenaar uit Vlaanderen speurt in krant en tijdschrift naar opmerkelijke berichtjes, zetfoutjes en taalkronkels. De leukste gaan op de scanner en vervolgens op de website Blunderbundel, die zo vermakelijk is dat we de amateuristische vormgeving graag vergeven.

KubusDertigers en veertigers opgelet: verbaas je vrienden en je kinderen. Zes vlakken in evenzoveel kleuren, elk vlak negen veldjes... de kubus van Erno Rubik hield menigeen avondenlang bezig in de jaren tachtig. Soms komt het ding nog wel eens van de zolder. Dankzij internet kan nu iedereen - ook de dummy - leren wat het grote geheim is van de Rubik’s Cube. Klik hier...

Gids voor de aarde

Misschien ken je het al: Google Earth, het gratis programma waarmee je de wereldbol kunt verkennen via satelliet- en luchtfoto’s. Er komen steeds meer bestanden beschikbaar die je in het programma kunt laden. Zo zijn er bestanden die je de mooiste 3D-toepassingen laten vinden of een overzicht geven van bed and breakfasts of wijngebieden. Je vindt de bestanden het gemakkelijkst via Gearthblog, een weblog die volgt wat er allemaal kan met Google Earth.

Monday, June 05, 2006

Dagelijkse gedachte

"Het vinden van oplossingen geeft minder stress dan het zoeken van problemen." Deze en andere, wijze en veelal licht spirituele citaten, staan op de website 'Dagelijkse gedachte'. Wie dat wil kan zich aanmelden voor een e-mailnieuwsbrief: je ontvangt dan dagelijks een citaatje om de dag mee te beginnen.

Graven

Meer dan 400.000 begraafplaatsen met de gegevens van de overledenen en in veel gevallen ook foto’s van de grafsteen vind je op Graftombe.nl, een initiatief van Willem Hovinga. Hij werkt samen met talloze vrijwilligers aan dit project om alle begraafplaatsen in Nederland in een databank onder te brengen. De zoekmachine biedt uiteraard de mogelijk te zoeken op familienaam.

Songteksten-wiki

Een wiki is een digitale encyclopedie waaraan bezoekers ook zelf bijdragen kunnen leveren. Ze kunnen bovendien de teksten corrigeren als die onjuistheden bevatten. Naast de beroemde Wikipedia, waarop algemene informatie over alle denkbare onderwerpen te vinden is, zijn er ook gespecialiseerde wiki’s. Zo is Lyricwiki een website met alleen songteksten. Ook Nederlandse artiesten, van BZN tot Baas B. zijn vertegenwoordigd.

Historische speeches

'I have a dream' en 'Houston, we have a problem'... iedereen kent deze historische speeches, maar hoe klinken ze ook alweer? Je vindt de MP3-geluidsbestanden van deze en andere historische toespraken bij de Free Info Society. De link naar de speeches vind je onder het kopje ‘History’. De verzameling is onderdeel van een zeer uitgebreide website met informatie uit alle hoeken.