Wednesday, August 23, 2006

Monddrummen

Een human beatbox is een met de mond gesimuleerd drumstel. Op de website Beatboxmixer kun je vijf virtuele human beatboxers op jouw commando een ritme laten doen. Maak er je eigen mix mee of beluister mixen van andere bezoekers. Schitterend in vormgeving, functionaliteit en... geluid. Daardoor wel wat traag. Maar het is dan ook een project van een aanbieder van breedband internet.

Handschaduw

Sinds de diaprojector uit de gratie is, is het edele spel van de handschaduw in de vergetelheid geraakt. Maar nu is er in menige ruimte een beamer. Wie daarmee indruk wil maken, bladert snel door ‘Hand Shadows to Be Thrown upon the Wall’, een boek uit 1859 (!) geschreven en getekend door ene Henry Bursill. Op de afbeeldingen zie je hoe je met je handen in de lichtbundel een schaduw kunt maken van een hert, konijn, geit of mens.

Voetballers over de grens

De transfer-hausse is voorbij en de meeste spelers hebben een plekkie gevonden. Op de Engelstalige website Dutchplayers vind je een indrukwekkend overzicht van Nederlandse spelers die in het buitenland voetballen of hebben gevoetbald: van Ruud van Nistelrooy tot de afgelopen week overleden Faas Wilkes. Je kunt ook zien welke spelers jarig zijn, in welk land de meeste Nederlandse spelers zitten (Duitsland) en nog veel meer.

Thursday, August 03, 2006

Sportgeschiedenis

Jurryt van de Vooren (sporthistoricus) en Micha Peters (historicus en sportgek) verzorgen een aardige website over sportgeschiedenis. Je vindt er artikelen en foto’s over onder andere voetbal en tennis. Nog leuker is de bijbehorende weblog, waarop de twee en enkele gastloggers sportboeken recenseren, berichtjes uit de oude doos presenteren en de actualiteit volgen.

Filosofie

Wie mag je slaan? Zijn we stiekem toch egoïsten? Waarom willen we niet dood? In zijn ‘Stofcasts’ gaat filosoof Bas van der Haring op een geestige, persoonlijke manier in op belangrijke levensvragen. De podcasts zijn de audioversies van het televisieprogramma Stof en staan als mp3-bestand op de website van de RVU. Opvallend is dat de uitzendingen ook zonder beeld overeind blijven.

Wednesday, August 02, 2006

Europees zoeken

Er is een nieuwe zoekmachine! Accoona is de naam. Wat dan nog, zul je zeggen. We hebben toch Google. Klopt, maar Accoona is een Europees initiatief met resultaten uit Europa. Een dichter-bij-huis alternatief dus voor het nog altijd sterk Amerikaans gerichte Google. Aardig is dat je bij zoekresultaten menuutjes te zien krijgt om je zoekresultaten te verfijnen op basis van geografische gegevens, taal, naam of bedrijf. Er is ook een Nederlandstalige versie. Kan de zoekmachine echt met Google concurreren? Oordeel zelf.

Zwembad op straat

Julian Beever is een straatartiest. Maar niet zomaar een. Hij maakt tekeningen op het trottoir met 3D-effect. Op de foto’s van zijn kunstwerken zie je onder andere een zwembad, en Batman en Robin die vanuit de schijnbare diepte de kunstenaar komen redden. Naast dit wegwerpwerk vind je ook afbeeldingen van langer houdbaar werk, zoals olieverf- en muurschilderijen.

Voetbal-look-a-likes

Het WK is voorbij! De leukste terugblik vind je op de website van het Vlaamse televisieblad Humo. Daar vind je voetbalplaatjes van bekende WK-spelers of andere voetbalprominenten en hun look-a-likes. Jazeker, Maniche lijkt echt op Jim Carrey en Pavel Nedved is de postnatale reïncarnatie van Kurt Cobain.

Veilig gamen

Wat er op televisie te zien is, is voor veel ouders wel bekend. Maar wat doet het kroost achter de computer met al die computerspellen? Kunnen ze daar wel van slapen? Worden ze daar niet agressief van? De nieuwe website ‘Weet wat ze gamen’ geeft antwoord op veel van dit soort vragen. Bovendien is er een koppeling met de website van het PEGI, dat games labelt op de manier waarop Kijkwijzer dat doet voor televisieprogramma’s.

Meningen

Mogen softdrugs gelegaliseerd worden? Bestaat God? De meningen over dit soort vragen zijn op zijn zachtst gezegd verdeeld. Wie een compleet overzicht wil krijgen van de argumenten uit alle kampen kan terecht op de Engelstalige website Standpedia. Klik op een vraag en je krijgt een overzichtelijk schema te zien met alle argumenten. Mis je een argument, dan kun je dat zelf toevoegen. Handig om een pittig debat voor te bereiden.

Andere baan?

Wil ik rijk worden of ergens heel goed in zijn? Wil ik via mijn werk een bijdrage leveren aan de maatschappij? Het zijn vragen uit de test GoNoGo, waarmee bezoekers erachter kunnen komen of ze toe zijn aan ander werk. De test biedt een erg beknopt omschreven uitkomst. Wel krijg je passende vacatures uit het aanbod van carrièrewebsite Monsterboard. GoNoGo wordt vanaf september 2006 ondersteund door een televisieprogramma. In elke aflevering zal een werknemer centraal staan die niet tevreden is met zijn huidige baan. Met de hulp van familie, vrienden en collega’s gaat deze persoon op zoek naar de ideale baan.