Thursday, September 21, 2006

Fitte hersens

In de hedendaagse supersnelle kenniseconomie betekent ‘fit in ‘the survival of the fittest’ vooral fitte hersens. Goed slapen, goed eten en kalm aan met alcohol legt de basis. Je hersens trainen geeft je pas echt een voorsprong. Dat doe je bijvoorbeeld met spelletjes. Op de Engelstalige website Games for the Brain staan Memory-achtige spellen, sudoko’s, woordspelletjes enzovoort. Alles dus voor een wakkere geest.

Straatkunst

Stickers, affiches, krijttekeningen, grafitti... de kunst ligt op straat. Dat vinden in elk geval de makers van Ondergrond, een website waarop straatkunst wordt geëtaleerd. Bezoekers kunnen de kunst waarderen en van trefwoorden voorzien, zodat de krenten in de pap vanzelf komen bovendrijven. Leuk zijn de parodieën op reclames, grapjes met verkeersborden en cartoontekeningen. De politieke kunstwerkjes zijn niet altijd even subtiel.

Tellers

De wereld is zo groot dat het moeilijk is om voor te stellen wat er allemaal gebeurt in vijf minuten. De World-o-meter kan je een klein beetje helpen bij het op gang brengen van je voorstellingsvermogen. Het laat tientallen tellers zien die op basis van statistieken de voortgang laten zien van het menselijk aanmodderen. Wie even blijft kijken ziet dat er ergens op aarde alweer een kind onder de vijf jaar overlijdt, dat er weer een HIV-besmetting bij is gekomen en dat er weer een computer is verkocht.

Wednesday, September 06, 2006

Filmpje!

Vreemde reclames, home videos, bloopers en videoclips... op You Tube vind je een enorme hoeveelheid korte filmpjes. Iedereen kan filmpjes plaatsen. Zoeken kan via categorieën, op basis van trefwoord of op scores die andere bezoekers hebben gegeven.

Wiskunde is mooi!

Altijd een hekel gehad aan dat lastige schoolvak, waarin je gepest werd met worteltrekken, vergelijkingen en breuken? Weet dan dat wiskunde ook een mooi vak kan zijn. Jos Leys maakt op basis van wiskundige formules op de computer afbeeldingen. Het zijn abstracte vormen, die fractals genoemd worden. Daarnaast speelt Leys met afbeeldingen à la Escher en met Droste-effecten. Op zijn website presenteert hij ze in een aantal gallerieën.

Compositiefoto

Bij de politie kunnen ze het al tijden. Maar nu kan iedereen het: een compositiefoto maken. Dankzij een aardige toepassing op op de website ‘Flash Face’. Wat moet je ermee? Maak eens een zelfportret. Of speel een spel met twee personen. De een tekent een gezicht en bewaart de afbeelding. Daarna beschrijft hij het gezicht aan de ander, die het op basis daarvan moet tekenen. Hoe goed lijkt de kopie?