Tuesday, October 31, 2006

Jeugdsentiment

Wat hebben Sandra Reemer, het pindasetje en de tuinbroek met elkaar gemeen? Ze roepen zoete en minder zoete herinneringen op aan het verleden. Weblogster Rian Bartelen, geboren in 1962, verzamelt ze, samen met gastbloggers, op haar site. Dat doet ze in tekst, beeld en geluid. De weblog wordt niet alleen druk bekeken: vele bezoekers later er ook hun reactie achter. Een aartje van het fijnste koren tussen al het weblog-kaf.

Thursday, October 19, 2006

Laboratorium

Wat is de volgende ontwikkeling in de zoekmachine van Google? Wie het wil weten zoekt eens met de laboratoriumversie van Google: Searchmesh. Test er nieuwe functionaliteiten, zoals het tonen van tekst- en afbeeldingsresultaten in één scherm, een snellere manier om naar volgende pagina’s met resultaten te gaan (namelijk met één tik op de spatiebalk) en een keuzemogelijkheid om de resultaten in hetzelfde of in een nieuw scherm te openen. Bezoekers mogen de functionaliteiten mee beoordelen.

Flash

Met Flash kun je van alles maken, zoals spelletjes, interactieve programmaatjes en animaties. Tenminste, als je er een beetje handig mee bent. Zoals Zefrank. Op zijn website vind je volop grappige Flash-toepassingen. Probeer vooral de ‘interactive toys’ eens, zoals ‘Flower’, waarmee je een bloem samenstelt uit geometrische figuren of de ‘Carol maker’, waarmee je zelf alvast een kerstliedje in elkaar knutselt, dat gezongen wordt door een koor van kerstmannetjes.

Klokkijken

Een wijzerplaat is ook maar een wijzerplaat. En de traditionele digitale display heeft al helemaal de uitstraling van een zak meel. Dus startte Daniel Craig Giffen het project ‘The Human Clock’. Bezoekers van de website kunnen foto’s insturen waarop op een of andere manier een tijd wordt uitgebeeld. De menselijke klok toont dan de tijd in deze meest vrolijke foto’s. De klok kun je vervolgens als klein venstertje ergens op je scherm laten staan.

Tuesday, October 03, 2006

Panorama’s

Op de Deense website Panoramas vind je prachtig beeldmateriaal van ruimtes die zowel horizontaal als verticaal 360 graden in beeld zijn gebracht. Bezoek bijvoorbeeld de Potzdammer Platz in Berlijn en kijk door te schuiven met je muis rond, naar boven en naar beneden. Sommige panorama’s zijn met geluid om de kijkervaring nog meer kracht bij te zetten. Je hebt wel een (gratis te downloaden) Quicktime plugin nodig.

In slaap komen

Warme melk is voor digibeten. De ware websurfer gaat door met internetten tot de kippen op stok en de rest van het gezin te bed zijn, speelt dan tien minuutjes wat rustgevende klanken af via Soundsleeping en kruipt bijzonder relaxt onder de wol. Via schuifjes bepaal je zelf je ideale klankmix van regen, de zee, meeuwen of zacht repeterend getrommel.

Poppenkleertjes

Je hebt een kartonnen pop en een heleboel papieren kleren die je erop kunt leggen: een stukje jeugdsentiment! Het kon natuurlijk niet uitblijven of er moesten digitale varianten komen. Natuurlijk doet Barbie mee, maar erg leuk is ook Stardoll, waarop je ruim 300 bekende artiesten kunt aankleden: van Dolly Parton tot David Beckham en van Tom Cruise tot Björk. De kleding in het rek is aangepast aan de betreffende persoon. Printen is gratis, wie lid wordt kan onder andere creaties opslaan.